Home-office: eszünk ágában sincs feladni a megszerzett jogokat!

Az Otthontérkép Magazin és az Ingatlantájoló.hu friss, közös home-office felmérését 1169 fő töltötte ki.

A válaszadók háromnegyede megtapasztalhatta a home office lehetőséget, és 100-ból 71 ember a járványhelyzet lecsengését követően is megtartaná e megszerzett „előjogát”, illetve annak legalább egy részét. Újabb igazolást nyertünk: alaposan átalakul az irodák világa a járvány után!
 
Budapest, 2021. március 10.

Az Otthontérkép Magazin és az Ingatlantájoló.hu az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban készített online felmérést. Az 1169 főt érintő, nem reprezentatív kutatás főbb megállapításai az alábbiak.

A kutatásban főként arra voltunk kíváncsiak, hogy a megkérdezettek kaptak-e lehetőséget az otthoni munkavégzésre 2020 tavasza óta, ha igen, pontosan milyen mértékben és arányban. Fontos, hogy a kitöltők háromnegyede beosztott alkalmazott, tizede (al)vállalkozóként dolgozik, a fennmaradó csoport pedig vezető-döntéshozó pozícióban lévő alkalmazott.

A fő kérdésünk arra irányult, hogy a járványhelyzet miatt megszerzett home-office „előjogokat” mennyiben lesznek majd hajlandók visszaszolgáltatni a munkaadóknak, illetve mennyiben ragaszkodnak majd azokhoz, vagy teljes egészében, vagy legalább részben.

Arra a kérdésre, miszerint „Ha véget ér a járvány, akkor megtartaná-e a 2020-ban megszerzett home-office lehetőséget/ kedvezményt?” egyértelmű igennel 47 százalék válaszolt, miközben a „részben megtartanám” válaszok aránya 18 százalék, a „talán megtartanám” válaszok aránya pedig 6 százalékos volt. Nemmel mindössze 9 százalék válaszolt, a megkérdezettek ötöde pedig nem kapott ilyen kedvezményt, főként a munkája személyes jelenlétet igénylő jellege miatt.


Kinek, mennyi otthoni munka járt?

Nagyon érdekes eredményt hozott, hogy a megkérdezett irodai dolgozók közül hányan, mennyi időre kaptak otthoni munkavégzési lehetőséget. A kitöltők – pontosabban közülük a csak irodai munkát végzők – között nagyon sokan, az irodai dolgozók közel fele (49 százalék) a teljes munkaidőre megkapta az otthoni munka lehetőségét.

Heti 3-4 napra 10 százalék, heti egy-két napra 11 százalék maradhatott home-office-ban, a minden második hétre home officehoz jutó, váltott „műszakos” irodisták aránya pedig 5 százalékos volt. Ugyanakkor a válaszadók meglepően nagy aránya, negyede (25 százaléka) – saját bevallása szerint – egyáltalán nem kapott lehetőséget az otthoni munkavégzésre.


Ki, mennyit ingázik a munkahelyére?

A válaszolók összetételéből kirajzolódik az is, hogy a nagy többség nem lakik túl messze a munkahelyétől, bár ezt az eltérést a viszonylag sok vidéki kitöltő is torzíthatja, hiszen a főváros mellett legfeljebb a nagyvárosi munkahelyeken jellemző tömegesen az ingázás. A válaszadók 42 százaléka budapesti, 5 százalék főváros környéki, 17 százalék megyeszékhelyen dolgozik, míg kisvárosban csak 19, községekben pedig 11 százalék dolgozott.

A kérdésekre válaszolók több mint egyharmada (33 százaléka) legfeljebb negyed órányira lakik a munkahelyétől, hiszen oda-vissza fél óránál kevesebbet utazik naponta. Közel ugyanennyien, a kitöltők 32 százaléka 30-60 perc közti időt ingázik oda-vissza naponta, míg a normál tűréshatáron belül, napi 1-1,5 órát ingázik oda-vissza a válaszolók további 19 százaléka. Összességében tehát közel, vagy legfeljebb 30-45 percen belül elérhető távolságra dolgozik a munkahelyétől a felmérést kitöltők mintegy 84 százaléka.

Összefügg a munkahely távolsága és a home-office-hoz való ragaszkodás?

A fenti az eloszlás azért is érdekes, mert az előre feltételezettnél jóval kevésbé függ a jövőbeli home office igény attól, hogy mennyit ingáznak az emberek, hiszen – mint láttuk – a válaszolók 47 százaléka foggal-körömmel ragaszkodik a kiharcolt home office lehetőséghez, dacára annak, hogy e csoport legalább kétharmada egy irányban 30-45 percnél kevesebbet utazik.

Ha munkát vált, akkor is ragaszkodik a home office-hoz?

Végezetül pedig azt a kérdést tettük fel, hogy ha új munkahelyet keres majd, vagy újratárgyalhatja a feltételeket a régi munkahelyén bármilyen oknál fogva, akkor ragaszkodik a kiharcolt, vagy esetleg a jövőre nézve kiharcolható home office lehetőségéhez?

Összességében 71 százalék valamiféle otthoni munkanapot, munkanapokat igényelne. Heti legalább 1-2 napot 100-ból 37 ember, legalább 3 vagy több napot 100-ból 22 ember, teljes körű home office-t pedig 11 százalék kérne az új munkahelyén vagy ha valamilyen okból újra kellene tárgyalnia a munkafeltételeket a főnökséggel. Csupán a válaszadók 29 százaléka - többségében kisebb településen dolgozó és 50 év feletti - mondta azt, hogy inkább bejárna.

 

További érdekes összefüggések derülnek ki, ha megnézzük a különböző keresztmetszeti adatokat. Kevéssé meglepő, de azért fontos tény, hogy a fővárosban jóval nagyobb arányban volt lehetőség az otthoni munkavégzésre, mint vidéken. Vagy, hogy például a fiatalabbak sokkal jobban ragaszkodnak az otthoni munka lehetőségéhez, hiszen az 50 feletti válaszadók közt már többen voltak, akik “inkább bejárnának a munkahelyre”, ha lecseng a járvány (44 százalék szemben a fiatalabb korcsoportoknál mért 15-23 százalékkal).

Szintén megfigyelhető összefüggés a település jellege és a home-offce iránti igény között: míg a kisebb településeken (kisváros, község) dolgozók esetében a válaszadók nagyjából fele (46, illetve 55 százalék) válaszolta, hogy inkább bejárna a munkahelyére, míg a Budapesten és környékén dolgozók esetében csupán 13-14 százalék.

Kifejezetten meglepő következtetés viszont - ahogyan erre fentebb utaltunk -, hogy az ingázás hossza, tehát a munkahelyre történő hosszabb utazási idővel nem nő arányosan a home office lehetősége, vagy akár ilyen munkarend elvárása a dolgozók részéről!

Közzététel dátuma: 2021 március 28, vasárnap
Publikálásért felelős: rongo.hu
Címkék: Otthontérkép Magazin, Ingatlantájoló.hu, otthoni munkavégzés, home office, homeoffice, online felmérés, home office online felmérés, otthoni munka

További sajtóközlemények: rongo.hu

Sivatagosodás és pusztító árvizek várnak ránk, ha nem cselekszünk

Hirtelen lezúduló csapadék, villámárvizek, hosszú aszályok és emberemlékezet óta nem látott forróság jellemzi az idei nyarat.

Egyéb

Online csereprogramokkal pöröghet fel az 5G telefonértékesítés

A felhasználók többsége 5G kompatibilis mobilra cseréli telefonját az elkövetkező 24 hónapban.

IT/Telekom

Jelentősen nőtt a kibertámadások száma

2020 második fél évében 85 százalékkal több támadást regisztráltak a G DATA szakemberei, mint az év első 6 hónapjában.

IT/Telekom

Cég belépés
Cég regisztráció

Friss hírek

Népszerű közlemények

Friss címkék

ransomware Safety Detectives amerikai kongresszus tudatos számítógép-használat Capitolium kártékony kód Groupama Biztosító Zrt. Országos Mentőszolgálat KGFB Groupama KGFB Groupama KGFB visszatérítés COVID 19 COVID-19 mentális egészség mentális rendellenesség koronavírus pszichiátriai diagnózis Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány CCHR WWF ÖkoPanda Viber környezettudatosság WWF Magyarország civil szervezet zöld helyreállítás Rakuten Viber kiberbűnöző vírusirtó adathalász-kísérlet Coinminer kriptovaluta bányászat G DATA vírusvédelem Vivre Vivre Black Friday Vivre Black Friday 2020 .Vivre 2020 online lakberendezés lakberendezési és dekorációs webáruház pszichiáter G Data androidos kártevő kártékony androidos alkalmazás kártékony Android app Android malware Android dropper G DATA Mobil Malware Mobil Malware G DATA Mobil Malware jelentés OTP Nyugdíjpénztár időskor öngondoskodás kutatás WWF Az új norma nyilatkozata David Attenborough WWF kampány természetkárosítás pszichiátria emberi jogok kényszerbeszállítás kényszerkezelés WWF Élő Bolygó Jelentés Élő Bolygó Jelentés 2020 pszichiátriai betegek jogi védelme Hídvégi Klára bírói szemle jogsértés Oakley Bob Marley One Love #TeamOakley fakivágás illegális tarvágás Tiszaug árvízi védekezés Natura2000 terület Tiszaug 1/C4 erdőrészlet adó-visszatérítés NAV e-SZJA adóbevallás

Esküvő információ

Menyasszonyi ruhák, éttermek, fotós, limuzin, nászút ajánlatok: http://eskuvo.rongo.hu

Bridal Mirage

Kézműves esküvői kiegészítők, ahol azt kapsz amit te megálmodsz.

Weigert József esküvői fotós

Weigert József, a Weigert Images alapítója Magyarországon és külföldön egyaránt vállal esküvői fotózást.

Eternity Szalon

Gyönyörű menyasszonyi ruhák széles választéka két szinten az Eternity Szalonban - kedves kiszolgálás, ingyenes próbák, megfizethető árak

LaMariée Budapest

Budapest legnívósabb Premium dealer esküvői ruhaszalonja a világhírű PRONOVIAS márkának és kizárólagos forgalmazója a ROSA CLARA AIRE Barcelona és az ALMANOVIA vadonatúj kollekciójainak!

EsküvőTrend Esküvő Kiállítás Veszprém

Immár 7 alkalommal Veszprém megye legnagyobb esküvő kiállítása több mint 70 kiállítóval! Időpont: 2014. február 8-9. Helyszín: Lovassy László Sport Csarnok (8200 Veszprém, Cserhát lakótelep 11) eskuvotrend.com