A ChemPass Kft. új technológiát és szoftver prototípust fejlesztett ki

A ChemPass Kft. új technológiát és szoftver prototípust fejlesztett ki molekulavázak és szintetizálható virtuális vegyülettárak tervezésére

2021.01.25. - A ChemPass Kft. 2019-ben több mint 73 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a Magyar Kormány Mikro- és Kisvállalkozások Innovációs Tevékenységének Támogatása című pályázatán. A 111 millió összköltségvetésből az „Automatikus, szabadalmaztatható molekulaváz és szintetizálható virtuális vegyülettár tervező, mesterséges intelligenciába beépíthető technológia és szoftver prototípus kifejlesztése” című kutatás-fejlesztési projekt valósult meg és fejeződött be sikeresen. A kifejlesztett termékek és a technológia a közeljövőben elérhető lesz a hazai és a nemzetközi piacon.

Az utóbbi években a mesterséges intelligencia minden iparágban hatalmas fejlődésnek indult és térnyerése a gyógyszeriparban is megkezdődött. A kémiai kreativitás és tervezési tudás azonban hiányzik a mesterséges intelligencia (AI) képességei közül, viszont a technológiának szüksége van olyan hatalmas szabadalmaztatható virtuális vegyülettárakra, amiből a mesterséges intelligencia szelektálni és értékelni tud a következő szintetizálandó molekulák irányába. A ChemPass Kft.-nél korábban kifejlesztett és nemzetközileg is egyedülálló kémiai tudásbázis és az ahhoz kapcsolódó molekulatervező intelligencia lehetővé tette a vállalat számára a gyakorlatban előállítható molekulák tervezését, automata tervezőmotor kifejlesztését és beépítését a mesterséges intelligencia döntéshozó folyamatainak támogatására.

„A projekt eredményként olyan kereskedelmi forgalomba vihető és mesterséges intelligenciába beépíthető szoftver prototípust fejlesztettünk ki, amely emberi beavatkozás nélkül képes új szabadalmaztatható molekulavázak, valamint azokból milliós nagyságú szintetizálható kémiai könyvtárak in silico megtervezésére.” – mondta Dr. Makara Gergely a ChemPass Kft. ügyvezető igazgatója.

A szoftver nagymértékben lecsökkenti a szintetikus problémák számát, ami által kiszélesedik a gyógyszerfejlesztési fázisban virtuálisan kiértékelt és rangsorolt vegyülettípusok köre és gyorsul az optimálási ciklusidő. Ez számottevő megtakarításokat eredményez és javíthatja a sikerarányt a preklinikai kutatási fázisban. Emellett a preklinikai gyógyszerkutatást elérhetővé teszi az erőforrásokban szűkölködő szervezetek számára is, akik korábban nem tudtak a magas költségek miatt részt venni ilyen innovációban.

„A pályázati támogatás nélkül projektünk nem valósulhatott volna meg. Büszkék vagyunk, hogy cégünk a projektben felmerülő költségek közel 66%-ára a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásából nyerhetett el támogatást. A megvalósult projektben létrejött eredmények a ChemPass számára jelentős fejlődést és előrelépést jelentenek majd mind szakmai, mind üzleti téren.” – egészítette ki Dr. Makara. 

 Elérhetőség: www.chempassltd.com

További sajtóközlemények: rongo.hu

Sivatagosodás és pusztító árvizek várnak ránk, ha nem cselekszünk

Hirtelen lezúduló csapadék, villámárvizek, hosszú aszályok és emberemlékezet óta nem látott forróság jellemzi az idei nyarat.

Egyéb

Online csereprogramokkal pöröghet fel az 5G telefonértékesítés

A felhasználók többsége 5G kompatibilis mobilra cseréli telefonját az elkövetkező 24 hónapban.

IT/Telekom

Home-office: eszünk ágában sincs feladni a megszerzett jogokat!

Az Otthontérkép Magazin és az Ingatlantájoló.hu friss, közös home-office felmérését 1169 fő töltötte ki.

Marketing

Cég belépés
Cég regisztráció

Friss hírek

Népszerű közlemények

Friss címkék

ransomware Safety Detectives amerikai kongresszus tudatos számítógép-használat Capitolium kártékony kód Groupama Biztosító Zrt. Országos Mentőszolgálat KGFB Groupama KGFB Groupama KGFB visszatérítés COVID 19 COVID-19 mentális egészség mentális rendellenesség koronavírus pszichiátriai diagnózis Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány CCHR WWF ÖkoPanda Viber környezettudatosság WWF Magyarország civil szervezet zöld helyreállítás Rakuten Viber kiberbűnöző vírusirtó adathalász-kísérlet Coinminer kriptovaluta bányászat G DATA vírusvédelem Vivre Vivre Black Friday Vivre Black Friday 2020 .Vivre 2020 online lakberendezés lakberendezési és dekorációs webáruház pszichiáter G Data androidos kártevő kártékony androidos alkalmazás kártékony Android app Android malware Android dropper G DATA Mobil Malware Mobil Malware G DATA Mobil Malware jelentés OTP Nyugdíjpénztár időskor öngondoskodás kutatás WWF Az új norma nyilatkozata David Attenborough WWF kampány természetkárosítás pszichiátria emberi jogok kényszerbeszállítás kényszerkezelés WWF Élő Bolygó Jelentés Élő Bolygó Jelentés 2020 pszichiátriai betegek jogi védelme Hídvégi Klára bírói szemle jogsértés Oakley Bob Marley One Love #TeamOakley fakivágás illegális tarvágás Tiszaug árvízi védekezés Natura2000 terület Tiszaug 1/C4 erdőrészlet adó-visszatérítés NAV e-SZJA adóbevallás

Esküvő információ

Menyasszonyi ruhák, éttermek, fotós, limuzin, nászút ajánlatok: http://eskuvo.rongo.hu

Bridal Mirage

Kézműves esküvői kiegészítők, ahol azt kapsz amit te megálmodsz.

Weigert József esküvői fotós

Weigert József, a Weigert Images alapítója Magyarországon és külföldön egyaránt vállal esküvői fotózást.

Eternity Szalon

Gyönyörű menyasszonyi ruhák széles választéka két szinten az Eternity Szalonban - kedves kiszolgálás, ingyenes próbák, megfizethető árak

LaMariée Budapest

Budapest legnívósabb Premium dealer esküvői ruhaszalonja a világhírű PRONOVIAS márkának és kizárólagos forgalmazója a ROSA CLARA AIRE Barcelona és az ALMANOVIA vadonatúj kollekciójainak!

EsküvőTrend Esküvő Kiállítás Veszprém

Immár 7 alkalommal Veszprém megye legnagyobb esküvő kiállítása több mint 70 kiállítóval! Időpont: 2014. február 8-9. Helyszín: Lovassy László Sport Csarnok (8200 Veszprém, Cserhát lakótelep 11) eskuvotrend.com