JURA: Csak a frissen őrölt az igazi

Eszpresszó egy kis tejjel – a magyar kávéfogyasztók többségének ez a kedvence.

A 18‒59 év közöttiek közel négyötöde kávézik, egyharmaduk pedig három vagy annál több csészével is elfogyaszt naponta. A többség szerint a legjobb minőséget az garantálja, ha az ital frissen, a kávéfőzőben megőrölt kávészemekből készül.

 

A svájci JURA közel 90 éves múlttal rendelkező vállalat, amely a prémium szegmensbe tartozó automata kávéfőző gépeiről ismert. Az első magyarországi márkaszalonjának megnyitása kapcsán a cég az NRC segítségével felmérte a magyarok, közelebbről a 18 és 59 éves kor közötti lakosság kávéfogyasztási szokásait.

 

Az eredményekből kiderült, hogy a magyarok kétharmada a frissen őrölt szemes kávéból főzött kávét tartja a legjobb minőségűnek – a JURA egyébként ezt a vonalat képviseli. Ezt követi az előre megőrölt kávészemekből főzött kávé, a válaszadók 22 százaléka tartja ezt a legjobb minőségűnek. A sort az instant porból készült kávé (7%) és a kapszulás kávé (5%) zárja – ezek hibába népszerűek, nem gondoljuk róluk, hogy magas minőséget képviselnek.

 

A felnőtt lakosságnak egyébként mindössze 22 százaléka nem kávézik, a magyarok 18 százaléka egy csészével, 47 százaléka pedig két-három csészével is elfogyaszt egy nap. Hét százalék azoknak az aránya, akik négyet is megisznak, százból egy magyar pedig hat kávénál is többet gurít le egy átlagnapon. A legnépszerűbb kávéital egyébként az eszpresszó, ez a magyarok 47 százalékának a kedvence. Ezt követi a latte (tejeskávé) 19 százalékkal, majd a cappuccino 16 százalékkal. További érdekesség, hogy a kávét csak a magyar fogyasztók 28 százaléka szereti inkább feketén, 72 százalék egy kis tejjel kedveli a legjobban.

 

Ezt várjuk el a géptől

 

A kutatás a kávéfogyasztási szokások mellett azt is megvizsgálta, hogy mit tartunk fontos szempontnak az otthonunkba vásárolt kávéfőző esetében. Az eredmények szerint a magyarok több mint fele (52%) azt tartja legfontosabbnak, hogy a kávé erejét lehessen szabályozni. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy prémium kávégépek esetében ez nem egyetlen, hanem két tényezőt is jelent: ezeken külön lehet állítani a kávé pörkölésének erejét (az íz erejét), valamint az ital koffeintartalmát (a kávé erősségét). Hogy mindez a professzionális szinten mennyire nem egyszerű kérdés, azt jól illusztrálják a JURA szabadalmaztatott technológiái, melyekről a keretes írásban lehet bővebben olvasni.

 

Mi kerül sokba egy kávéfőzőn?

 

Egy rövid eszpresszó lefőzése egy otthoni kávégépen nem is olyan egyszerű, mint ahogyan talán elsőre gondolnánk. A legtöbb gépen ugyanis egy eszpresszó viszonylag rövid idő alatt készül el, ami nehézzé teszi a kávéban lévő aromák kinyerését, az ital pedig így könnyen ízetlen marad. A JURA ezt a dilemmát az I.P.B.A.S (Intelligent Pr-Brew Aroma System) névre keresztelt rendszerének kifejlesztésével oldotta fel, amely képes arra, hogy már röviddel a lefőzés előtt egy adott mennyiségű vizet adagoljon a kávéhoz. Ez segít kinyerni az összes aromát: minél tovább érintkezik vízzel a frissen őrölt kávé, annál jobban kiadja magából az ízeket. A másik oldalról a víz persze nem érintkezhet a kávéval túl sokáig sem, különben az ital savassá, kellemetlenné válik. Ezt a svájciak a P.E.P.© eljárás, vagy eredeti nevén Pulse Extraction Process segítségével kerülik ki: a kávéfőző ilyenkor a frissen megőrölt kávén rövid sorozatokban nyomja át a forró vizet, így harmonizálja a rövid presszókávé ízvilágát. Az pedig szinte magától értetődő, hogy egy prémium gépen szabályozhatjuk a lefőzött kávé hőmérsékletét és a kávészemek megdarálásának finomságát is – ez utóbbi szintén a kész italba kerülő aromák mennyiségét befolyásolja.

 

A kutatásról

 

A kutatást a JURA megbízásából az NRC végezte 2018 áprilisában, 1000 fős mintán (NRC Netpanel tagok). Az adatfelvétel online kérdőíves felmérés segítségével történt, többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel. A minta reprezentatív a 18‒59 éves magyar lakosságra korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió jellemzők alapján.

 

https://hu.jura.com/hu-HU

 

 

 

A JURA

A JURA Elektroapparate AG vállalatot 1931-ben a svájci Niederbuchsitenben alapították. A JURA az automata kávéfőző gépek piacának innovációs vezetője. A vállalat termékei friss kávészemekből, frissen őrölve készítik el a legjobb minőségű kávét egyetlen gombnyomásra. A termékportfoliónak részét képezik a lakossági és a professzionális, kávézókban, éttermekben és irodákban használt, nagy teljesítményű kávéfőző gépek is. A JURA az elmúlt években globális szereplővé vált, jelenleg körülbelül 50 országban képviselteti magát.

Közzététel dátuma: 2018 május 31, csütörtök
Publikálásért felelős: rongo.hu
Címkék: JURA, KURA kávé, kávéfogyasztás, kávéfőző, eszpresszó

További sajtóközlemények: rongo.hu

Feszt!Eger: Minőségi koncertek és díjnyertes borok a Bolyki-völgy szívében!

Díjnyertes borokkal és a legmenőbb zenekarokkal indítja a fesztiválszezont Heves megye kedvenc fesztiválja, a Feszt!Eger.

Életmód

Rallycross - Hankook Racer Cup RX - Rabócsiring

A Slovakiaring után itthon is debütálhat a Hankook Racer Cup

Egyéb

Az ELTE oktatója kapta a Gács András-díjat

Második alkalommal adták át az egyetemi matematika oktatásért járó rangos elismerést

Egyéb

Cég belépés
Cég regisztráció

Friss hírek

Népszerű közlemények

05/02 Megállíthatatlanok a magyar pincészetek a nemzetközi borversenyeken
05/13 Feszt!Eger: Minőségi koncertek és díjnyertes borok a Bolyki-völgy szívében!

Friss címkék

varga pincészet varga bor Magyarvíz Kft Év terméke díj HTC VIVE VIVE WAVE platform HTC Europe HTC VR headset Vive Focus Plus HTC Vive Focus Plus WWF Duna WWF Magyarország vízvédelem természetvédelem vizesélőhely OTP Nyugdíjpénztár TargetEx Kft. RNS bontó enzim RNáz inhibitor molekuláris biológia molekuláris diagnosztika HYD deutérium HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. IPR-Insights Tőkebefektetés SzTA Terjeszkedés Szemfüleskft szemfülesapplikció G DATA DeepRay gépi tanulás machine learning vírusvédelem felhőalapú védelmi technológia magatartás-alapú védelem billentyűzetnaplózás keylogger exploit protection billentyűzetvédelem zsarolásvédelem titkosító kártevő neurális háló Csarna-völgy Ipoly-Erdő Zrt. fokozottan védett erdő vargapincészet vargabor újbor újborverseny aranymetszés sauvignonblanc beerides carsharing frankfurt berlin szemfülesszoftver pislogás monitor magyarvízkft primavera mizse Mizse Primavera ásványvíz OTP SZÉP kártya OTP Pénztárszolgáltató VargaPincészet VargaBor VargaPincészet25éves Olaszrizling Aranymetszés VargaMáté VargaPéter infografika medve infografika medve észlelés túrázás medveészlelés

Esküvő információ

Menyasszonyi ruhák, éttermek, fotós, limuzin, nászút ajánlatok: http://eskuvo.rongo.hu

Bridal Mirage

Kézműves esküvői kiegészítők, ahol azt kapsz amit te megálmodsz.

Weigert József esküvői fotós

Weigert József, a Weigert Images alapítója Magyarországon és külföldön egyaránt vállal esküvői fotózást.

Eternity Szalon

Gyönyörű menyasszonyi ruhák széles választéka két szinten az Eternity Szalonban - kedves kiszolgálás, ingyenes próbák, megfizethető árak

LaMariée Budapest

Budapest legnívósabb Premium dealer esküvői ruhaszalonja a világhírű PRONOVIAS márkának és kizárólagos forgalmazója a ROSA CLARA AIRE Barcelona és az ALMANOVIA vadonatúj kollekciójainak!

EsküvőTrend Esküvő Kiállítás Veszprém

Immár 7 alkalommal Veszprém megye legnagyobb esküvő kiállítása több mint 70 kiállítóval! Időpont: 2014. február 8-9. Helyszín: Lovassy László Sport Csarnok (8200 Veszprém, Cserhát lakótelep 11) eskuvotrend.com