JURA: Csak a frissen őrölt az igazi

Eszpresszó egy kis tejjel – a magyar kávéfogyasztók többségének ez a kedvence.

A 18‒59 év közöttiek közel négyötöde kávézik, egyharmaduk pedig három vagy annál több csészével is elfogyaszt naponta. A többség szerint a legjobb minőséget az garantálja, ha az ital frissen, a kávéfőzőben megőrölt kávészemekből készül.

 

A svájci JURA közel 90 éves múlttal rendelkező vállalat, amely a prémium szegmensbe tartozó automata kávéfőző gépeiről ismert. Az első magyarországi márkaszalonjának megnyitása kapcsán a cég az NRC segítségével felmérte a magyarok, közelebbről a 18 és 59 éves kor közötti lakosság kávéfogyasztási szokásait.

 

Az eredményekből kiderült, hogy a magyarok kétharmada a frissen őrölt szemes kávéból főzött kávét tartja a legjobb minőségűnek – a JURA egyébként ezt a vonalat képviseli. Ezt követi az előre megőrölt kávészemekből főzött kávé, a válaszadók 22 százaléka tartja ezt a legjobb minőségűnek. A sort az instant porból készült kávé (7%) és a kapszulás kávé (5%) zárja – ezek hibába népszerűek, nem gondoljuk róluk, hogy magas minőséget képviselnek.

 

A felnőtt lakosságnak egyébként mindössze 22 százaléka nem kávézik, a magyarok 18 százaléka egy csészével, 47 százaléka pedig két-három csészével is elfogyaszt egy nap. Hét százalék azoknak az aránya, akik négyet is megisznak, százból egy magyar pedig hat kávénál is többet gurít le egy átlagnapon. A legnépszerűbb kávéital egyébként az eszpresszó, ez a magyarok 47 százalékának a kedvence. Ezt követi a latte (tejeskávé) 19 százalékkal, majd a cappuccino 16 százalékkal. További érdekesség, hogy a kávét csak a magyar fogyasztók 28 százaléka szereti inkább feketén, 72 százalék egy kis tejjel kedveli a legjobban.

 

Ezt várjuk el a géptől

 

A kutatás a kávéfogyasztási szokások mellett azt is megvizsgálta, hogy mit tartunk fontos szempontnak az otthonunkba vásárolt kávéfőző esetében. Az eredmények szerint a magyarok több mint fele (52%) azt tartja legfontosabbnak, hogy a kávé erejét lehessen szabályozni. Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy prémium kávégépek esetében ez nem egyetlen, hanem két tényezőt is jelent: ezeken külön lehet állítani a kávé pörkölésének erejét (az íz erejét), valamint az ital koffeintartalmát (a kávé erősségét). Hogy mindez a professzionális szinten mennyire nem egyszerű kérdés, azt jól illusztrálják a JURA szabadalmaztatott technológiái, melyekről a keretes írásban lehet bővebben olvasni.

 

Mi kerül sokba egy kávéfőzőn?

 

Egy rövid eszpresszó lefőzése egy otthoni kávégépen nem is olyan egyszerű, mint ahogyan talán elsőre gondolnánk. A legtöbb gépen ugyanis egy eszpresszó viszonylag rövid idő alatt készül el, ami nehézzé teszi a kávéban lévő aromák kinyerését, az ital pedig így könnyen ízetlen marad. A JURA ezt a dilemmát az I.P.B.A.S (Intelligent Pr-Brew Aroma System) névre keresztelt rendszerének kifejlesztésével oldotta fel, amely képes arra, hogy már röviddel a lefőzés előtt egy adott mennyiségű vizet adagoljon a kávéhoz. Ez segít kinyerni az összes aromát: minél tovább érintkezik vízzel a frissen őrölt kávé, annál jobban kiadja magából az ízeket. A másik oldalról a víz persze nem érintkezhet a kávéval túl sokáig sem, különben az ital savassá, kellemetlenné válik. Ezt a svájciak a P.E.P.© eljárás, vagy eredeti nevén Pulse Extraction Process segítségével kerülik ki: a kávéfőző ilyenkor a frissen megőrölt kávén rövid sorozatokban nyomja át a forró vizet, így harmonizálja a rövid presszókávé ízvilágát. Az pedig szinte magától értetődő, hogy egy prémium gépen szabályozhatjuk a lefőzött kávé hőmérsékletét és a kávészemek megdarálásának finomságát is – ez utóbbi szintén a kész italba kerülő aromák mennyiségét befolyásolja.

 

A kutatásról

 

A kutatást a JURA megbízásából az NRC végezte 2018 áprilisában, 1000 fős mintán (NRC Netpanel tagok). Az adatfelvétel online kérdőíves felmérés segítségével történt, többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel. A minta reprezentatív a 18‒59 éves magyar lakosságra korcsoport, végzettség, lakóhelytípus és régió jellemzők alapján.

 

https://hu.jura.com/hu-HU

 

 

 

A JURA

A JURA Elektroapparate AG vállalatot 1931-ben a svájci Niederbuchsitenben alapították. A JURA az automata kávéfőző gépek piacának innovációs vezetője. A vállalat termékei friss kávészemekből, frissen őrölve készítik el a legjobb minőségű kávét egyetlen gombnyomásra. A termékportfoliónak részét képezik a lakossági és a professzionális, kávézókban, éttermekben és irodákban használt, nagy teljesítményű kávéfőző gépek is. A JURA az elmúlt években globális szereplővé vált, jelenleg körülbelül 50 országban képviselteti magát.

Közzététel dátuma: 2018 május 31, csütörtök
Publikálásért felelős: rongo.hu
Címkék: JURA, KURA kávé, kávéfogyasztás, kávéfőző, eszpresszó

További sajtóközlemények: rongo.hu

Környezetvédelmi Világnap: ne csak ünnepeljünk, cselekedjünk is!

A Föld védelmében tett lépéseinket immár 46. alkalommal ünnepeljük, miközben bolygónkat csaknem elborítja a hulladék.

Egyéb

Százéves erdők Magyarországon

Minél idősebb egy erdő, annál inkább várható, hogy gazdag élővilágnak ad otthont.

Egyéb

Megérkezett a HTC legújabb csúcskészüléke, a HTC U12+

Élj a pillanatnak a HTC U12+ okostelefonnal! A továbbfejlesztett Edge Sense 2 funkció lehetővé teszi a 6”-es készülék egykezes használatát.

IT/Telekom

Cég belépés
Cég regisztráció

Friss hírek

Népszerű közlemények

05/29 Már most csúcsok dőltek meg az ásványvízfogyasztásban
05/31 Skybaby: megérkezett az energiaitalok legújabb generációja
06/05 Környezetvédelmi Világnap: ne csak ünnepeljünk, cselekedjünk is!
05/31 Százéves erdők Magyarországon
05/31 JURA: Csak a frissen őrölt az igazi
05/31 Megérkezett a HTC legújabb csúcskészüléke, a HTC U12+
06/19 Nehéz munkaerőt szerezni, de még nehezebb megtartani
06/20 Rekord év vagy katasztrófa lesz 2018 a szőlőtermelőknek

Friss címkék

Magyarvíz Kft. ásványvíz Mizse ásványvíz KÜRT KÜRT Zrt. GDPR adatvédelem törvény SeCube Diego Kft. Brno Diego terjeszkedés Ultrabalaton NN Ultrabalaton Badacsonyörs Balaton futóverseny MOTIMENT informatika robotika irodai munkafolyamatok Siemens Press Award 2018 Siemens Press Award Siemens Siemens pályázat regionális újságírói pályázat Siemens újságírói pályázat Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. ZMJ SEG Automotive Miskolc Uwe Mang DVTK SZÉP kártya OTP SZÉP kártya hosszú hétvége OTP Bank Cafeteria üzletág Széchenyi Pihenőkártya családi pihenés belföldi turizmus Pirin Nemzeti Park Autós Országos Gyorsasági Bajnokság Hankook Racer Cup Hungaroring WTCR – World Touring Car Cup Hankook Racer Cup 2018 BMW E30 Targetex Kft. genomkapcsoló CRISPR/Cas9 rendszer humán kórkép in vivo modell SwitchItOn biotechnológia Pro Natura díj Madas László Erdészeti Erdei Iskola Föld Napja Földművelésügyi Minisztérium Pilisi Parkerdő Zrt. Budatétényi Rózsakert Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ vinyl melegburkolat burkolat WTCR Redbull Ring Halvándorlás Világnapja halvándorlás duzzasztógát gátbontás Gács András-díj matematikai díj egyetemi matematikaoktatás Matematikus hangverseny Röst Gergely Zábrádi Gergely UNESCO Białowieża őserdő

Esküvő információ

Menyasszonyi ruhák, éttermek, fotós, limuzin, nászút ajánlatok: http://eskuvo.rongo.hu

Bridal Mirage

Kézműves esküvői kiegészítők, ahol azt kapsz amit te megálmodsz.

Weigert József esküvői fotós

Weigert József, a Weigert Images alapítója Magyarországon és külföldön egyaránt vállal esküvői fotózást.

Eternity Szalon

Gyönyörű menyasszonyi ruhák széles választéka két szinten az Eternity Szalonban - kedves kiszolgálás, ingyenes próbák, megfizethető árak

LaMariée Budapest

Budapest legnívósabb Premium dealer esküvői ruhaszalonja a világhírű PRONOVIAS márkának és kizárólagos forgalmazója a ROSA CLARA AIRE Barcelona és az ALMANOVIA vadonatúj kollekciójainak!

EsküvőTrend Esküvő Kiállítás Veszprém

Immár 7 alkalommal Veszprém megye legnagyobb esküvő kiállítása több mint 70 kiállítóval! Időpont: 2014. február 8-9. Helyszín: Lovassy László Sport Csarnok (8200 Veszprém, Cserhát lakótelep 11) eskuvotrend.com