DERKE: Sajtóközlemény a 2-es villamos beindításával tervezett vonalhálózati módosításokról

Egyesületünk örömmel veszi, hogy hosszú idő után végre február 26-án tesztüzem keretében, elindul a debreceni 2-es villamos.

Bízunk benne, hogy az utazóközönség nagy megelégedéssel fogja használni Debrecen város legújabb kötöttpályás viszonylatát. Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy a tervezett módosítások csak most, kevesebb mint három héttel a tervezett indulás előtt kerültek nyilvánosan ismertetésre. Ilyen rövid idő alatt nemcsak a megfelelő mélységű társadalmi párbeszéd lefolytatása lehetetlen, hanem az utazóközönség korrekt tájékoztatása is. Továbbra is rendkívül fontosnak tarjuk, hogy az utazóközönség számára legyen lehetőség érdemi észrevételeket tenni. Ennek függvényében pedig, még a márciusi határidő előtt el lehessen végezni a szükséges korrekciókat. A nyilvánosságra hozott módosítások legnagyobb problémája, hogy nem kínál elfogadható lehetőséget az átszállásra a kötöttpályás hálózat vonalai és az autóbusz-vonalak között. Azon utasok számára sem, akiknek eddig is át kellett szállni, és azok számára sem, akik a változások miatt kényszerülnek majd erre. Ennek három komoly oka is van. Az átszállást biztosító megállóhelyek hiányoznak, - a jelenleg (31/32-es buszok) alkalmazotthoz képest - a 2-es villamosnál ritkább csúcsidei követési idők kerülnek alkalmazásra és a menetrendek rendszer szintű szintű összehangolásának hiánya. Az átszállás csak akkor nem okoz szolgáltatási színvonal csökkenést, ha azért nem kell az utasoknak többet fizetni, - az összehangolt menetrendek révén - nagyon rövid várakozást és minimális gyaloglást igényel. Ezen feltételek biztosítása érdekében feltétlenül szükségesnek látjuk az átszállási csomópontok felülvizsgálatát. Villamoshoz közeli, jobb elhelyezkedésű autóbusz-megállók kialakítására van szükség a Kistemplomnál, a Kölcsey Központnál és a Böszörményi úton. Biztatónak tartjuk, hogy a hétfői sajtótájékoztatón a Böszörményi úton és a Kölcsey Központnál, (általunk is javasolt) buszmegállók tervei bemutatásra kerültek. Azonban ezek még nem épültek meg! Ellenben mind a három átszállási kapcsolat megléte elengedhetetlen feltétele a 2-es villamos kapcsolatainak javításához. Az átszállás nem többletszolgáltatás! Az utasok nem a gyaloglásért és a várakozásért fizetnek! Ezért az átszállást biztosító megállók kiépítése mellett elengedhetetlennek tartjuk - az átszállások számától független - időalapú jegy bevezetését! Az valóban igaz, hogy az utasok több mint négyötöde bérlettel utazik, azonban ez nem indok, hanem következmény. A jelenlegi tarifarendszer komoly hiányossága ez, hiszen az alkalmanként jeggyel utazók számára az átszállás irreálisan magas utazási költséget jelentene, amit csak nagyon kevesen vállalnak be. Az időalapú jegyek bevezetése nem csak a jeggyel utazók számának növelésére lenne alkalmas, hanem lényegesen gazdaságosabb vonalhálózat kialakítását tenné lehetővé a kapacitások egyenletes elosztása révén. Az egyes menetrendi módosításokkal kapcsolatos részletes észrevételeinket közleményünkhöz mellékeltük. A leginkább problémásnak a 10/10Y/10A autóbuszok és 25/25Y autóbuszok vonalvezetésének módosítását látjuk. Biztosak vagyunk benne, hogy amennyiben - fent leírt és mellékelt - javaslatainkat nem veszik figyelembe, akkor az utazóközönség jelentős része számára a 2-es villamosvonal beindulása több kedvezőtlen hatással fog járni, mint előnnyel. Ez pedig komolyan beárnyékolhatja a villamos nyújtotta előnyöket. Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület Debrecen, 2014. február 11. • További DMJV és DKV részére 2013. szeptemberében átadott csatolmányok letöltése: o Átszállási kapcsolatok elemzése (6.8 MB): http://www.derke.hu/sites/default/files/DERKE_halozat_szempontok_V1.0.pdf o Hálózat kialakításának általános szempontjai (8 MB): http://www.derke.hu/sites/default/files/Altalanos_koncepcioV1.1-2013-09-19.pdf • Utasok számára készített általános tájékoztatók a 2-es villamos hatásairól: o Élet a 2-es villamos után - 1. rész: Átalakulás, de hogyan? (http://www.derke.hu/node/530) o Élet a 2-es villamos után - 2. rész: Átszállás, gyaloglás, várakozás? (http://www.derke.hu/node/533)

Közzététel dátuma: 2014 február 11, kedd
Publikálásért felelős: rongo.hu
Címkék: DERKE, Debrecen, villamos, Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület, DKV

További sajtóközlemények: rongo.hu

Bemutatkozik a HTC U12 life – magával ragadó élmény, kedvező áron

Kivételes dupla kamera, szemet gyönyörködtető kéttónusú hátlap és nagy akkumulátor a középkategóriában

IT/Telekom

WWF-jelentés: krízishez vezethet a folyók alulértékelése

Folyóink kétmilliárd ember számára nyújtanak ivóvizet, élelmiszertermelésünk 25 százalékát biztosítják, hazánkban pedig négymillió ember vízigényét elégítik ki.

Egyéb

Légkondival zaklatnak a lapátra tett férfiak - G DATA

Az Egyesült Államokban egyre több nő hívja a különböző segélyvonalakat azért, mert a volt élettársa a lakásába telepített különböző okoseszközökön keresztül zaklatja.

IT/Telekom

Cég belépés
Cég regisztráció

Friss hírek

Népszerű közlemények

09/05 Napelemes erőművet épített a Terrán a bólyi üzemének ellátására
08/27 WWF-jelentés: krízishez vezethet a folyók alulértékelése
08/31 Bemutatkozik a HTC U12 life – magával ragadó élmény, kedvező áron
08/27 Légkondival zaklatnak a lapátra tett férfiak - G DATA

Friss címkék

fenntarthatóság ökológiai lábnyom Túlfogyasztás Világnapja élelmiszerpazarlás túlfogyasztás Nandafalva hindu templom Bharata Kultúrtér nyugdíj öngondoskodás polimeráz technológia polimeráz Hot-Start polimeráz biotechnológia TargetEx Kft. DNS polimeráz biomarker Art of Danube kiállítás Association for Wildlife Protection AWP Vadvédő Egyesület VALYO - Város és Folyó Egyesület vargapincészet olaszrizling országosborverseny borászat csabagyöngye szüret beerides carsharing utazás Európai Környezetvédelmi Ügynökség Víz Keret Irányelv EU Víz Keret Irányelv Nagy Ugrás WWF Nagy Ugrás WWF Nagy Ugrás 2018 Szemfüles Kft. pislogás alkalmazás egészség szemszárazság Diego Diego Kft. Balatonlelle üzletnyitás Starbucks kávézó Starbucks Debrecen Starbucks Debrecen Starbucks Fórum bevásárlóközpont Starbucks Debrecen Fórum bevásárlóközpont G Data Android féreg ADB féreg Android ADB féreg Android Debug Bridge Android Debug Bridge worm Android Debug Bridge malware ADB.Miner Android USB debugging Varga Pincészet pályázat Varga Máté GINOP Széchenyi 2020 program fejlesztés szőlő bor Csabagyöngye időjárás MOTIMENT Kft. munkaerőpiac Szőnyi Zoltán munkaerőhiány Környezetvédelmi Világnap fenntartható élet műanyag óceán szennyezés környezetszennyezés

Esküvő információ

Menyasszonyi ruhák, éttermek, fotós, limuzin, nászút ajánlatok: http://eskuvo.rongo.hu

Bridal Mirage

Kézműves esküvői kiegészítők, ahol azt kapsz amit te megálmodsz.

Weigert József esküvői fotós

Weigert József, a Weigert Images alapítója Magyarországon és külföldön egyaránt vállal esküvői fotózást.

Eternity Szalon

Gyönyörű menyasszonyi ruhák széles választéka két szinten az Eternity Szalonban - kedves kiszolgálás, ingyenes próbák, megfizethető árak

LaMariée Budapest

Budapest legnívósabb Premium dealer esküvői ruhaszalonja a világhírű PRONOVIAS márkának és kizárólagos forgalmazója a ROSA CLARA AIRE Barcelona és az ALMANOVIA vadonatúj kollekciójainak!

EsküvőTrend Esküvő Kiállítás Veszprém

Immár 7 alkalommal Veszprém megye legnagyobb esküvő kiállítása több mint 70 kiállítóval! Időpont: 2014. február 8-9. Helyszín: Lovassy László Sport Csarnok (8200 Veszprém, Cserhát lakótelep 11) eskuvotrend.com